obilniny
Obilniny jsou rostliny využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie), která slouží především k lidské výživě – ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku. Zrna se také zkrmují a celé rostliny se využívají jako zelená píce. Nadzemní část se silážuje (kukuřice setá), zpracovává jako sláma (pšenice, ječmen) nebo se z ní vyrábějí rohože, košíky, kartáče (čirok). Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. Světová produkce obilnin (bez rýže) v sezóně 2009/2010 byla téměř 1 800 milionů tun, z toho bylo 34 % použito na výrobu jídla, 42 % na výrobu krmiva, 16 % na průmyslové využití (např. výroba biopaliv) a zbytek uskladněn.
Obilniny jsou rostliny poměrně nenáročné, rostou v různých podmínkách a poskytují vysoké výnosy. Jejich plody - obiloviny - lze kromě toho dlouho skladovat, vytvářet zásoby a obchodovat s nimi. Proto hrály obilniny v lidské historii velmi významnou úlohu jak při přechodu od sběračství a lovectví k usedlému zemědělství, tak také při vzniku obchodu a měst.
Ještě kolem roku 1900 popsali etnologové na americkém Středozápadě indiánské kmeny, které se živily sběrem zrna divoce rostoucích travin. Postupným šlechtěním se podařilo zvyšovat výnosy a dosáhnout současného zrání zrna, což umožnilo klasickou sklizeň. Skladováním obilovin v obilních jamách vznikaly zásoby a přebytky, které pak umožnily i vznik obchodu, řemesel a měst, kde se směňovaly.
Rozdělení
Obilniny rozdělujeme podle morfologickcýh a fyziologických vlastností do dvou skupin:
I. skupina |
II. skupina |
rod:
- Triticum - pšenice
- Secale - žito
- Hordeum - ječmen
- Avena - oves
mezidruhoví kříženci:
- Triticosecale - tritikále (žitovec)
- Tritordeum
|
rod:
- Zea - kukuřice
- Panicum - proso
- Sorghum - čirok
- Oryza - rýže
- Setaria - bér (druhy: mohár, čumíza)
|
Charakteristické znaky |
- Na spodní straně obilky je podélná rýha.
- Při klíčení roste více zárodečných kořínků.
- Stéblo duté, jen kolénka vyplněna dření.
- V klásku nejvíce plodné dolní kvítky.
- Méně náročné na teplo, více na vodu.
- Existují ozimé i jarní formy.
- V době jarovizace vyžadují nižší teploty.
- Při fotoperiodické reakci vyžadují dlouhý světelný den.
- Počáteční vývin je rychlejší, vytvářejí odnože již po druhém až třetím listu.
|
- Obilka je bez rýhy.
- Při klíčení roste jeden zárodečný kořínek.
- Stéblo vyplněno dření.
- V klásku nejvíce plodné horní kvítky.
- Více náročné na teplo, méně na vodu.
- Existují pouze jarní formy.
- V době jarovizace vyžadují vyšší teploty.
- Při fotoperiodické reakci vyžadují krátký světelný den nebo jsou k délce dne neutrální.
- Počáteční vývin je pomalý, vytvářejí odnože po čtvrtém až osmém listu.
|
V České Republice patří obiloviny do nejrozšířenější skupiny pěstovaných plodin, v současnosti zaujímají zhruba 1,6 mil.ha, z čehož 1,3 mil. ha činí každoroční výměra pšenice a ječmene.
Zdroj: MZe, wikipedia
zpět